? ??????????????Amazing? ????? ?????? ???Rating: 4.7 (49 Ratings)??21 Grabs Today. 9861 Total Grabs. ?????
?Get the Code?? ?? ????5?? ?????Lovenotes? ????? ?????? ???Rating: 5.0 (4 Ratings)??20 Grabs Today. 625 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS ?

Thursday, April 30, 2009

Jenis Kajian Tindakan

Terdapat empat jenis kajian tindakan iaitu:-


individu
- melibatkan hanya seorang penyelidik membuat kajian dan fokus kepada satu isu pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah seperti pengurusan kelas, strategi memberi arahan, penggunaan bahan bantu mengajar dan sebagainya. Perkongsian data mungkin terhad atau tidak dikongsi langsung melainkan penyelidik membuat laporan secara formal dan mengadakan pembentangan ketika mesyuarat, persidangan, seminar atau dijadika sebagai jurnal.

kolaboratif
- melibatkan lebih daripada dua orang penyelidik sama ada terlibat dalam bidang yang sama atau berlainan tetapi memfokus hanya satu isu dalam bilik darjah atau dengan kata lain, satu masalah yang sama dalam bilik darjah yang berlainan.

sekolah
-melibatkan satu isu yang sama di peringkat sekolah seperti meningkatkan keaktifan ibu bapa dalam aktiviti di sekolah seperti majlis penyampaian anugerah tahunan kepada para pelajar.

daerah
- melibatkan isu yang berkaitan dengan organisasi, komuniti, prestasi atau proses membuat keputusan. Para penyelidik mengkaji satu isu yang sama di beberapa buah sekolah di peringkat daerah. Kajian ini kompleks dan memerlukan sumber yang lebih banyak dan agak sukar untuk mengerakkannya.

0 comments: