? ??????????????Amazing? ????? ?????? ???Rating: 4.7 (49 Ratings)??21 Grabs Today. 9861 Total Grabs. ?????
?Get the Code?? ?? ????5?? ?????Lovenotes? ????? ?????? ???Rating: 5.0 (4 Ratings)??20 Grabs Today. 625 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS ?

Thursday, April 30, 2009

Kuliah M1


Kajian tindakan?

Kajian tindakan ialah suatu proses di mana seseorang itu meneliti amalan pengajaran dan pembelajarannya sendiri secara sistematik dengan menggunakan teknik kajian tertentu. Kajian ini juga boleh dipanggil sebagai satu bentuk amalan refleksi kendiri kerana ia melibatkan pemikiran seseorang tentang sesuatu dan refleks pada kerja yang dilakukannya.
Dalam kajian tindakan ini, penyelidik itu sendiri yang membuat kajian terhadap diri mereka sendiri berbanding jenis kajian tradisional yang mengkaji diri orang lain dan seumpamanya. Kita memikirkan sendiri tentang kehidupan dan pekerjaan sendiri dan ini melibatkan kita sendiri yang menanyakan kepada diri kita sendiri kenapa kita membuat suatu perkara tersebut dan kenapa kita bertindak sebegitu.
Apabila kita menghasilkan laporan kajian, ia menunjukkan kita telah melakukan satu kajian yang sistematik yang menunjukkan kelakuan kita dan sebab kenapa kita melakukan kelakuan tersebut. Laporan tersebut menunjukkan proses sepanjang yang kita lalui untuk mencapai kefahaman yang lebih baik tentang suatu perkara dan kemudian kita boleh memperkembangkan dan melakukan penambahbaikan kemahiran kita sendiri.


0 comments: